Tips Kewangan

by - Saturday, January 21, 20171. Setiap kali berhutang, catatkan dan simpan bukti pembayaran. 


2. Duit KWSP yg diperolehi boleh dilaburkan/ buat rumah/ sambung belajar. Jangan sesekali bersetuju bekerja tanpa KWSP walaupun cuma syarikat kecil. Kalau tidak, ianya salah disisi undang-undang.


3. Sentiasa catat belanja harian. Supaya kita nampak aliran keluar masuk penggunaan duit kita.


4. Simpanan Emas, Hartanah perlu didahulukan dan diutamakan.


5. Cari Emas 999.9%. Pastikan emas yang di beli tulen. 


6. Kalau kita simpan duit cash, akan dimakan oleh inflasi.


7. Jangan jadikan emas sebagai harapan untuk dilaburkan. Sebab ramai dah tertipu. Tertipu dengan skim cepat kaya dan tertipu dengan harga spread. Contoh; eta... 


8. Jangan simplistik. Kalau kita beli 1kg goldbar, ada kah org yg akan beli 1kg goldbar itu? Kena cari potential buyer awal2 kalau nk beli 1kg. Kalau beli gram sikit2, lebih mudah cari potential buyer.


9. Fikirkan juga side income. Disposable income kena tambah. Yang tak haram, yang tidak mengganggu kerja utama. Jinakkan juga diri dengan menulis.


10. Jauhi skim cepat kaya. Kalau menjanjikan keuntungan lebih 8% setahun, itu sangat meragukan. Jangan jadi kaya pelahap.


11. Untuk yang berumur <30, ambillah takaful perubatan. Bila ambil lepas umur 30, dah susah sedikit kerana boleh jadi masa itu, dah sakit macam2.


12. Aqidah kena yakin bahawa kekayaan itu kurniaan dari Allah. Jangan fikir bila bersihkan harta, kita jatuh miskin.


13. Dilema nak beli rumah. Nak sewa atau beli rumah kecil? Beli sahaja rumah kecil pun tak mengapa. Bila harga naik, boleh disewakan. Kumpul hartanah sikit-sikit.


14. Downpayment boleh dapat dari KWSP selepas 5 tahun atau pinjam dahulu dari mak a yah atau kurangkan perbelanjaan tidak perlu. Cth; tak perlu astro, 3g telefon tak perlu ambil, dan beli smart tag kerana itu lebih jimat, sebab tak payah beratur panjang. Bila beratur panjang lebih banyak sebenarnya kereta menggunakan minyak. Dan bawa kereta secara berhemah.


15. Lagi lambat beli rumah, lagi cepat harga naik setiap tahun. Sebolehnya beli sebelum umur mencecah 35 tahun.


16. Harga rumah paling bagus ialah 56 kali ganda dari monthly house income. Kalau tidak mampu, beli tanah dahulu, kemudian baru buat rumah. Belilah tanah yang dekat dengan jalan raya bukan pedalaman.


17. Bayaran bulanan rumah yang ideal ialah tidak melebihi 26% dari gaji kita.


18. Tinggalkan saki baki riba kerana dosanya sama dengan berperang dengan Allah & RasulNya. 1 dirham riba dosanya sama dengan 30 kali berzina. Sama dengan berzina dengan ibu sendiri. Naudzubillah.


19. Pelaburan saham ada high risk dan high return. Dan dia tidak begitu terjamin. Tetapi bagus untuk orang yang rajin membaca. Kalau malas membaca, dan update tentang saham, jangan berani dekati pelaburan saham ini.


20. Forex trading haram sebab ia judi.


21. Cara nak buat side income paling mudah bagi mahasiswa/wi ialah dengan menjadi stokis barangan secara part time. Modal kecil, buat secara konsisten, boleh dapat untung yang banyak.


You May Also Like

0 comments

recent posts