Soalan Popular Tentang Emas

Gambar: Google 

APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN SIMPANAN EMAS?

Simpanan emas bermaksud anda menukarkn wang fiat anda atau memperuntukkan hasil pendapatan dengan membeli emas untuk tujuan simpanan. Emas yang sesuai dijadikan simpanan seperti dinar, syiling, bar dan jongkong. Simpanan emas untuk jangka masa yang panjang. Namun boleh disesuaikan ikut keperluan anda..

SIAPA YANG HARUS MENYIMPAN EMAS DAN DENGAN SIAPA HENDAK DIBELI?

Semua orang yang menyimpan wang kertas harus menyimpan emas. Wang kertas berperanan untuk pernukaran belian barang/perkhidmatan secara tunai (on the spot). Wang kertas bukan penyimpan nilai yang baik. Ia akan susut nilai dan terus dimamah inflasi. Mana pilihan anda? Simpan wang kertas di bank dengan sedikit kenaikan (belum ditolak inflasi) atau simpan emas untuk jangka masa panjang.

DI MANAKAH SAYA PERLU BELI EMAS?

Emas fizikal boleh dibeli dengan syarikat yang menjual emas dengan harga murah dari kedai emas. Terdapat berbelas ribu dealer mobile di seluruh Malaysia. Contohnya syarikat powergold.biz. Harga yang ditawarkan berpatutan.

BILAKAH MASA YANG SESUAI UNTUK MEMBELI EMAS?

Bila anda ada wang dan kesedaran. TERUSKAN NIAT MEMBELI DAN JANGAN BERLENGAH LAGI. Beli emas semasa harga emas turun sedikit beli secara konsisten setiap bulan. Macam kempen powergold....KEMPEN 1gram 1 bulan 1 keluarga. Ikutlah kemampuan kewangan anda. Jangan menyimpan secara terpaksa atau berhutang komitmen bulanan kerana beli emas.

SEBAB APA SAYA PERLU SIMPAN EMAS?

1. Nilai wang semakin jatuh
2. Harga emas semain naik untuk jangka masa panjang
3. Emas adalah aset yang mudah cair
4. Emas tidak boleh dicipta/dimanipulasi
5. Pelindung kekayaan
6. Portfolio simpanan dan pendapatan

EMAS KENA GST TAK?

Ya, emas kena gst. Tetapi hanya emas 916 sahaja yang kena. Emas 999 tidak kena. Emas 916 adalah emas perhiasan manakala emas 999 adalah emas pelaburan. Semua produk emas atau perak yang berketulinan 99.5 dan ke atas adalah dikecualikan daripada gst.

APA ITU LBMA?

LBMA adalah singkatan kepada London Bullion Market Association. Sebuah badan antarabangsa yang berpangkalan di London yang memberi pengiktirafan kepada emas. Jadi, kiranya emas yang dikeluarkan oleh kilang yang mendapat pengiktirafan LBMA ni lebih senang dijual dan beli di mana-mana negara tanpa curiga, sekatan atau birokrasi seperti emas yang dikeluarkan oleh Nadir Metal Refinery edaran Public gold. Walau bagaimanapun emas tetap emas, semua orang terima, emas palsu je orang tak terima. Dan cuma company yang ada kepentingan je memerlukan sijil dan pengiktirafan supaya produk diorang laku di seluruh dunia.

APA ITU SPREAD?

Spread ialah istilah bagi peratus buy back yang biasanya lebih rendah dari harga asal. Emas terpakai apabila dijual balik atau digadai akan mengalami susut nilai RM dan berbeza antara satu kedai dengan kedai yang lain mengikut faktor yang mereka rasakan wajar. Walau bagaimanapun, emas tetap emas, tidak pernah susut nilai ketulinannya cuma pekedai, bank, dan pajak gadai sahaja yang merendah-rendahkan nilainya atas tujuan keuntungan.

APA ITU LOCK?

Lock ialah istilah yang digunakan oleh pembeli dan peniaga emas online. Istilah lock tidak digunakan oleh peniaga dan pembeli emas offline kerana jual dan beli berlaku on the spot. Berbeza ketika online, tawar menawar jual beli berlaku dalam tempoh yang panjang disebabkan line slow, atau terganggu dengan kerja-kerja semasa. Oleh kerana harga emas berubah-rubah setiap masa jadi pembeli akan menggunakan istilah lock sebagai tanda ingin membeli dengan harga pada waktu itu. Walau bagaimanapun, lock harga hanya bertahan selama 24jam, jika tiada bayaran dalam tempoh tersebut lock dikira terbatal dan bayaran hendaklah mengikut harga baru jika harga emas berubah.

MENGAPA HARGA EMAS BERBEZA?

Ya, harga emas berbeza antara seorang penjual dengan penjual yang lain. Begitu juga emas yang dijual dikedai dan emas yang dijual di internet atau oleh orang perseorangan. Biasanya pekedai akan mengikut harga yang ditetapkan oleh persatuan peruncit emas dan harga mereka biasanya lebih mahal dari harga yang ditetapkan oleh persatuan emas malaysia. Ada yang menjual dengan harga kawalan so tak payah ubah-ubah harga dah, ada yang tak ambik upah, ada yang meletakkan harga per gram murah tapi upah mahal, ada yang tak kenakan gst, ada yang kenakan gst, dan sebagainya. Jadi boleh pilih mana satu yang penting jangan tertipu atau rasa tertipu selepas membeli.

APA ITU HARGA KAWALAN?

Dalam dunia emas pun ada harga kawalan. Harga ini ditetapkan oleh persatuan emas atau persatuan peruncit emas (Federation of Goldsmiths And Jewellers Associations Of Malaysia). Tujuan harga kawalan ini adalah sebagai tanda aras supaya penjual tidak sewenang-wenangnya menjual dengan harga yang lebih mahal. Jadi sebenarnya kita nak jual 1g berharga RM200 pun boleh je. Tak salah pun. Cuma pembeli je yang rasa macam tersalah beli padahal tak salah pun. Betul la... Itu emas dan dia telah membelinya.

BAGAIMANA SAYA HARUS BERMULA?

1) Mulakan dengan mendidik diri sendiri jadi PENYIMPAN. Sebagai contoh, simpan lah 1gram 1bulan.

2) Jadi Penyimpan Merangkap Dealer /Peniaga.
Beli semaksima yang anda mampu. Separuh simpan. Separuh lagi dijadikan stok untuk jualan. Beli pada harga murah dan jual dikala harga emas naik. Untung runcit anda simpan. Jika tak dapat jual, anda masih untung kerana anda simpan emas kerana harga emas semakin naik.
Hari ini semakin ramai yang dah celik emas. Anda dah baca. Anda dah faham. Mulakan langkah pertama anda. Anda buat anda dapat. Selamat maju jaya!

Nia Izzati

No comments:

Post a Comment

Instagram

Follow Me